Opruimen met vallen en opstaan.
,

Vallen en opstaan

Als ik kijk naar mijn kinderen hoe ze veranderen en nieuwe dingen leren, doet het me vaak terugdenken aan de tijd dat ik nieuwe dingen leerde. -oh nostalgie-

Hoe ik leerde fietsen bijvoorbeeld. Elke keer een overwinning als ik niet gevallen was of net wat verder was geraakt dan de vorige keer. Tot de eerste keer zelf naar school….

We vergeten soms als volwassene hoe het is om iets nieuws te leren. Niet meteen te schitteren en het volledig onder de knie te hebben, misschien zelfs eens keihard op ‘onze bek’ te gaan. Of erger, eens te falen… en ja hoor, ‘de erger’ is ironisch. Want falen is niet negatief, het doet pijn, even, maar je leert eruit, misschien zelfs nog meer dan wanneer je zou ‘shinen’.

Met de 10-dagen opruim-challenge die ik organiseerde op Instagram en Facebook daagde ik mezelf uit iets nieuws te doen. Posts ontwikkelen, inplannen, uitwerken en opvolgen. Zal het aanslaan? Vinden mensen dit leuk? Krijg ik meer visibiliteit? Of ga ik keihard op mijn bek met verkeerd ingeplande posts, uitdagingen waarbij iedereen denkt: “been there, done that”? of…

Maar ook jullie gingen aan de slag… Wat heeft het met je gedaan?
Stelde je de opdrachten uit? Of voerde je ze actief uit? Deelde je ze met mij of met andere mensen?
Gaf het je stress en dacht je: “Dat doe ik later wel eens…”
Of dacht je elke keer als je de besteklade open deed aan mij 🙂 … omdat je de challenge nog niet deed of net wel.

Vaak willen we het resultaat wel, maar niet de weg ernaartoe. Omdat we denken dat we het niet kunnen of het teveel werk is.
“Ik maak het vast erger dan hoe het nu is” – “Ik wil er mijn tijd niet insteken”.
Of lijkt het een grote klus omdat je denkt aan al die andere zaken die je ook eens zou moeten opruimen.

Eerlijk, opruimen en ontspullen lijkt eenvoudig, maar dat is het niet.
Je vervalt in je oude gewoontes, je kan moeilijk beslissingen nemen en je vindt geen goede structuur aangepast aan je leven. Je wil alles tegelijk opruimen en brengt uiteindelijk meer chaos. Je weet niet waar naartoe met de spullen die je niet meer nodig hebt.
Je moet meer dan enkel in vraag stellen wat je wil houden. Je wil misschien een voorbeeld zijn voor je kinderen. Want hoe kan je zeggen dat ze hun spullen niet mogen verliezen, als je zelf elke morgen je sleutels loopt te zoeken. Je wil meer rust en eenvoud maar dat komt niet vanzelf.

Het is zoeken, aanpassen, testen en opnieuw beginnen.
Maar vooral jezelf de tijd geven. Al de spullen in je huis, van zowel de kast in de leefruimte, als de theelichtjes in de lade, tot de paperclips op je bureau. Je bent er jarenlang mee bezig geweest om alles aan te kopen, te verzamelen, te koesteren, te krijgen, te erven, te…
Dus verwacht niet dat je je ganse huis zomaar in 1 keer zal opruimen en structureren.
Dat hoeft ook niet. Stap per stap ga je aan de slag.
Je leert kiezen, beslissen, wegdoen en houden, koesteren en afstand nemen.
Hoe meer je kan oefenen, hoe beter je zal worden.

Want, dacht je nu echt dat jij leerde fietsen zonder vallen en opstaan? 🙂

Meer WOEHOE in jouw leven? Wil je ook graag een opgeruimd huis met meer tijd voor de dingen die je graag doet en waar je volop energie van krijgt? WOEHOE kan je hierbij ondersteunen.

Zin om aan de slag te gaan?

© WOEHOE Opruim- en minimaliseercoach

Vier-Gekroondenstraat 65
9052 Zwijnaarde – Gent
fien@woehoe.be
0478 22 91 62